Galvanizálás
   
 

A sikeres galvanizálás első és legfontosabb alapfeltétele, hogy a munkadarab elektromos vezetővé váljon, és ezáltal kerüljön fel rá először a réz, majd a nikkel és legvégül a krómréteg. Jelen esetben, mivel az alapanyag műanyag (amely nem vezeti, hanem szigeteli az áramot), ezért szükség van a lent említett különleges eljárásra, hogy a műanyag felülete vezetővé váljon.

Kémiai előkészítés
A munkadarabokat egy nagyon erős savas pácoldatba, a króm - kénsavas maratóba mártjuk, ami a butadién részecskéket elroncsolja, melynek hatására a felületen apró üregek és csatornácskák keletkeznek. Ezt nevezzük "felület - aktív" rétegnek.

Redukció
A maratóból kiemelt munkadarabokat több lépcsőben leöblítjük, majd egy redukáló oldatba mártjuk.

A krómkénsavban VI vegyértékű krómot használunk. Ez azon kívül, hogy erősen egészség - és környezetkárosító, rendkívül zavaró szennyeződés lehet a további kémiai műveleteknél. Ezért az esetleges maradványokat ebben a reduktor oldatban III vegyértékű krómmá alakítjuk át.

Természetesen ezt a lépcsőt is többszöri vizes öblítés követ.

Aktiválás
A maratás során nemcsak fizikailag aktív (azaz apró üregekkel teli) felület alakul ki, hanem kémiai kötések létrehozására alkalmas aktív gócok is kialakulnak.

Ez a felület együttes érzékenyíthető tovább egy ónsóval. Ekkor a felületen az ónklorid megkötődik, adszorbeálódik. Ez képes nemesfémsó oldatokból fémkristályokat redukálni, s így kiválasztani a felületre. Ez a tulajdonképpeni aktiválás.

A Futuron eljárásban az érzékenyítés és az aktiválás egy lépcsőben történik, az "AKTIVÁTOR FUTURON"  kémiai fürdőben. Ez egy kolloid oldat, ahol a nemesfém, esetünkben a palládium szemcséket ón-klorid veszi körbe, mint "védőkolloid".

Az "AKTIVÁTOR FUTURON" fürdőben sósavas közegben vannak jelen a palládium - ón csírák, ezért a fürdő védelmére, előtte egy sósavas ún. ELŐMÁRTÓ kád van beépítve.

Cu - link
Az aktiválással elvileg már alkalmassá tettük a felületet a kémia fémleválasztásra. A FUTURON eljárás ezen túllép, s a Cu-link segítségével közvetlen galvanizálható felületet nyerünk.

A Cu - link lényege tisztán kémiai jellegű, az ón ionokat réz ionokra cseréli. Az egyes elemek egymáshoz képest pozitívabbak, vagy negatívabbak. A pozitívabb elem le fogja cserélni a kevésbé pozitívat.

A felületbe beült rézcsírák olyan közel vannak egymáshoz, hogy elektromosan át tudnak "húzni", kis kapcsok, hidak alakulnak ki, ami tulajdonképpen a teljes felületet elektromosan vezetővé teszi.

A fentiek után jöhet a tényleges galvanizálás.

Rezezés
Technológiánkban első rétegként rezet viszünk fel az előkészített műanyag felületre. Nagy előnye, hogy rendkívül jól tapad a műanyagra, jól vezeti az elektromos áramot, s könnyen választható le aránylag vastag rétegben.

Nikkelezés
Második rétegként nikkelt használunk. Köztes réteg a réz és a króm között.

Krómozás
A króm rendkívül kemény fém, a korroziónak nagyon jól ellenáll, fényes jellegéből adódóan dekoratív. Mindezért külső rétegként használjuk.

Szárítás
A galvánsor utolsó fázisa. Ezt követően már a késztermék leszedése következik.

 

Köztes eljárások

Dekapírozás
A réz felülete erősen, de a nikkelé is hajlamos az öblítések során oxidálódni. Ez már passzív réteg, ami nem, vagy csak csúnyán galvanizálható tovább. Ezért a galvánfürdő előtt vissza kell aktiválni. A "dekapír" lényege az, hogy valamely fém felületéről kémiai úton szedjük vissza a korrodeált réteget.

A rézfürdő után híg kénsavas dekapírt használunk. A krómfürdő előtt pedig híg krómsavas aktiváló van.

Redukció
A marató utáni öblítésekhez hasonlóan a fényes krómfürdő után is használunk króm - VI reduktort.

Legújabb króm - III alapú krómfürdőnk után ezt természetesen már szükségtelen.


 
 
         

   
     
       
placeholder for flash movie
E-mail: info@galvanplastik.hu

GalvanPlastik Kft telefonszámok: +36 22 514 270
+36 22 511 674